LoL TFT Rehberi.

Night

Kızıltaş madencisi
Katılım
13 Ocak 2020
Mesajlar
59
Beğeni
63
Puanları
320
League of Legends'ın yeni oyun modu Teamfight Tactics (TFT) çıktı. Peki, bu modda ustalaşmaya hazır mısın? İşte seni TFT’de uzman yapacak öneri ve ipuçları!
League of Legends'tan bu yana birçok farklı espor oyunu çıktı. Bu oyunların içinde Hearthstone gibi kart oyunları da var, PUBG gibi battle royale oyunlar da. Ama ne olursa olsun, hiçbiri MOBA türünün verdiği espor izleme zevkini yaşatamadı. Evet, Fortnite gibi oyunlar anlık olarak yükselerek büyük izlenme ve oynanma rakamlarına ulaştılar ancak hiçbiri League of Legends kadar "tutarlı" bir başarı grafiği çizemedi.
Bunun en önemli nedenlerinden biri Riot Games’in oyuna olan tutkusu ve onu koruma çabası denebilir. Sürekli olarak LoL’ü LoL yapan mekanikleri ve dinamikleri oyunda tutmaya çalıştılar, yeni güncellemelerle oyunculara ferah bir vadi deneyimi sundular ve arkalarına bakmadan yeni şampiyonlar çıkartarak oyuncuların daha önce görmediği dinamikleri LoL’e getirdiler. Özellikle tasarladıkları son 5 şampiyona bakarsanız —Sylas, Mordekaiser, Neeko gibi şampiyonlar inanılmaz örnekler— rakibin ultisini çalma, başka bir şampiyonun kılığına girme veya rakibini direkt olarak haritadan silme gibi iki sene önce olsa kimsenin hayal bile edemeyeceği yetenekler eklediler oyuna. Bu da LoL’ü daha dinamik bir hale getirerek oynanışını epey güçlendirdi.
Tüm bunlara rağmen Riot, LoL’ü genişletmek ve yeni alanlara sıçramasına da katkıda bulunmak istiyordu. Ve nitekim Teamfight Tactics/TFT ya da Türkçesiyle Taktik Savaşları oyun moduyla bunu nihayet başardılar.

Teamfight Tactics/TFT (Taktik Savaşları) nedir?
TFT modu temel olarak geçtiğimiz aylarda bağımsız bir geliştiricinin Dota 2 üzerinden tasarladığı bir sıra bazlı strateji oyunu. Oyunun temel mantığı bir satranç tahtası üzerinde şampiyonları doğru dizilimlerle yerleştirerek rakibin dizilimini alt etmeye çalışmak. Bunu yaparken de doğal olarak şampiyonlarınızın sınıflarını, güçlerini, yapabildiklerini ve yapamadıklarını bilmeniz sizi yarışta 1 adım öne taşıyor. Tabii oyunun içinde şampiyonları birleştirerek seviye atlatma, şampiyonlara eşya takarak daha fazla hasar vurmalarını sağlama veya şampiyon sinerjilerini birleştirerek daha güçlü dizilimler yaratma gibi mekanikler de bulunuyor. Ama bunların hepsini yapabilmeniz için LoL’ü biraz bilmeniz gerekiyor. Kişisel olarak her ne kadar Auto Chess’i sevdiysem de, Dota’yla alakam olmadığı için oyuna bir türlü ısınamamıştım. Ve artık Riot’ın bu hamlesiyle benim gibi on binlerce oyuncuyu da TFT’ye kazandırdıklarını düşünüyorum.
Peki Riot’u ve Dota’yı geride bırakırsak TFT tam olarak nasıl çalışıyor? Oyunda kazanmak için neler yapmak gerekiyor? Hangi şampiyonların sinerjileri güçlü? Hangi eşyalar OP?


İşte LoL Taktik Savaşları’nda seni yenilmez yapacak "taktik" ve ipuçları!
Öncelikle TFT’nin hala açık beta sürecinde olduğunu ve PBE hesabı olmayan insanların oyunu oynayamayacağını söyleyeyim. Eğer bir PBE hesabı almak istiyorsan da takdir seviyenin en az 3 olması gerekiyor. Gerekli bilgiyi şuradan alabilirsin.
League of Legends TFT (Taktik Savaşları)
Taktik Savaşları kendi başına bir espor olabilir
© RİOT GAMES
TFT nasıl oynanır?
Basitçe anlatmak gerekirse, LoL TFT’de 7 farklı oyuncuyla karşılaşıyorsun. Her oyuncunun kendi satranç tahtası var ve ünitlerini (şampiyonları) bu tahtanın üzerinden istedikleri bir dizilimle yerleştiriyorlar. Tüm aksiyon bu tahtaların üzerinde gerçekleşiyor. Her maçın başında oyuncular “Minik Efsaneler” adı verilen avatarlarını kontrol ederek ortak bir tahtadan şampiyon seçiyorlar. Şampiyonlar da sürekli olarak döndüğü için, herkesin istediği şampiyonu alma olasılığı bulunuyor. Şampiyon seçtikten sonra, herkes kendi tahtasına ışınlanıyor.
Kendi tahtana ışınlandıktan sonra arkada bir tezgah göreceksin. Bu tezgah, senin elinde olan ancak kullanmadığın/kullanmak istemediğin üniteleri koymak için bir depo aslında. Bu tezgahtan tahtaya sürüklediğin üniteler de savaşmasını istediğin üniteler. Taktik Savaşları’ndaki tüm aksiyon otomatik olarak gerçekleştiği için şampiyonlarını tahtana istediğin şekilde dizdikten sonra yapman gereken hiçbir şey yok. Hem normal saldırılar, hem yetenekler hem de sinerjiler otomatik olarak çalışıyor. Yani TFT’nin asıl olayı, adının da söylediği gibi ilk dizilimdeki taktiklerden geçiyor.

Her elin başında, ekranın alt tarafında sana birkaç şampiyon seçeneği sunuluyor ve bu şampiyonları altın karşılığında satın alabiliyorsun. Buradan satın aldığın şampiyonlar tezgaha gidiyor ve dilersen tezgahtan tahtaya sürükleyerek onları savaşa sokabiliyorsun. TFT’nin önemli olaylarından biri de karakterlerin seviyelerinin olması ve seviyeler arttıkça tahtaya koyabildiği ünitelerin sayısının artması. Yani seviyen ne kadar yüksekse o kadar fazla şampiyon kullanabiliyorsun.
Her maçın ilk 3 eli botlara karşı oynanıyor ve bu botlara karşı yaptığın savaş sana eşya ve altın vererek rakiplerine karşı savaşacağın zaman için daha güçlü bir tahta oluşturmana kolaylık sağlıyor. Bu 3 el bittikten sonra 7 rakibinle savaşmaya başlıyorsun. Oyun ilerledikçe yine botlara karşı savaşacağın eller geliyor, böylece sürekli olarak tahtanı güçlendirip güncelleyebiliyorsun. Ayrıca oyunun başındaki dönme dolap içinden şampiyon seçme etkinliği de ara ara yine gerçekleşiyor. Buradaki olaylardan biri, liderlik sıralamasında ne kadar öndeysen, şampiyon sırasında o kadar geride oluyorsun. Böylece TFT birincinin kartopu efektiyle kazanmasını engellemiş oluyor.
Her elin sonunda performansınla bağlantılı olarak altın ve deneyim kazanıyorsun. Bu deneyimler seviye atlamanı sağlıyor ancak dilersen altın karşılığında da deneyim satın alabiliyorsun. Böylece tahtana koyabildiğin ünite sayısını artırmış oluyorsun. Rakiplerine yenildiğinde karşı tarafın ne kadar ünitesi ayakta kalmışsa elin sonunda senin Minik Efsane’ne hasar veriyorlar ve can barın 100’den aşağı doğru inmeye başlıyor. Canı 0’a inen biri elenmiş olurken, en son ayakta kalan oyuncu oyunu kazanıyor.
LoL Taktik Savaşları (TFT) taktikleri
Doğru sinerjiler TFT’de seni zafere götürebilir
© RİOT GAMES
TFT: Şampiyonlar, Geliştirmeler, Sınıflar ve Irklar
TFT’yi kazanmak için oyunu nasıl oynayacağından daha fazlasını bilmen gerekiyor. Çünkü oyunda şampiyonları sinerjilemek, sınıfları kombolamak ve eşyaları güçlendirmek gibi birçok dinamik var.
Basite indirgemek gerekirse, tüm şampiyonların bir aktif bir de pasif yetenekleri var. Şampiyonun mana barı tamamlandığında aktif yeteneğini kullanıyor ve rakibe vurdukça ve hasar aldıkça da manası doluyor. Eğer tahtaya şampiyondan 3 tane aynı şampiyondan koyarsanız, bu şampiyonlar birleşerek 2. seviye yeni bir şampiyona dönüşüyorlar. 3 tane 2. seviye şampiyonu da birleştirerek 1 tane 3. seviye şampiyon elde edebiliyorsunuz. Bu şampiyonların seviyeleri arttıkça verdikleri hasar ve can değerleri de gözle görünür oranda artarak tahtanıza güç katıyorlar.



Tüm şampiyonların bir sınıfı (class) ve ırkı (origin) var. Eğer bu kategorileri doğru şekilde kombolarsan özel güçlendirmeler açılıyor. Örnek vermek gerekirse, sınıfı büyücü ve ırkı ejderha olan Aurelion Sol’ün yanında bir ejderha ırkı daha koyarsan, büyü saldırılarına karşı dokunulmaz oluyorlar. Tahtaya 2 büyücü daha koyduğunuzda da yüzde 35 daha fazla büyü hasarı veriyorsun. Ulaşılması pek kolay değil ama aynı tahtada 6 tane büyücü kullanmayı başarabilirsen ekstra büyü hasarı yüzde 100’e kadar çıkıyor.
TFT’de şampiyonlarınızı koyduğunuz konumlar da çok önemli. Tıpkı normal LoL’de olduğu gibi, tank özellikli şampiyonlarını öne koyup hasar veren şampiyonları arkaya koyarsan, hem rakibin arka taraflara geçişini zorlaştırırsın hem de hasar veren şampiyonların ölmediği için daha garanti bir galibiyet elde etmiş olursun. Ancak burada şampiyonların yapabildiklerini bilmen şart çünkü Kha’Zix gibi suikastçı sınıfına mensup üniteler tankları es geçerek arkaya zıplama yeteneğine sahip ve bu durumda sadece tankları öne koymak yetmiyor, aynı zamanda suikastçıların senin hasar kaynaklarına ulaşmasını da bir şekilde engellemen gerekiyor.
TFT: Altın ve eşyalar
Taktik Savaşları’nın en önemli noktalarından biri de altın ve onu nasıl harcadığın. Altın temel olarak birkaç aksiyon yapabildiğin bir kaynak. Bunlardan ilki şampiyon satın alma. Her elin başında önüne gelen şampiyon havuzundan kendi tahtana en uygun olanını altın kullanarak satın alabiliyorsun. Şampiyonların nadirliklerine göre fiyatları da değişebiliyor. Eğer olur da gelen şampiyonları beğenmezsen, yine altın karşılığında havuzu yenileyebiliyorsun. Oyunun erken aşamalarında altınını çok harcamaman önerilir çünkü TFT’de bir deste oluşturmak gerçekten zaman ve şans alıyor. Tüm altınını harcadığın bir senaryoda orta ve ileri oyun senin adına kötü geçebilir çünkü oyun sonlarına doğru daha fazla kombo ve sinerji yakalama imkanın oluyor. Altınını kullanabildiğin bir diğer yol da deneyim (XP) satın alma yolu. Bir şekilde tahtandaki şampiyonların sayısından mutsuzsan ve artırmak istiyorsan, deneyim satın alarak seviyeni artırabilir ve tahtanı güçlendirebilirsin.
Altın kazanmanın da birkaç yolu var. Öncelikle her el başında oyun otomatik olarak sana altın veriyor. Bunun dışında tahtanın kalabalıklığına bağlı olarak her elin sonunda ekstra birkaç altın daha alıyorsun. Üst üste galibiyet veya mağlubiyet aldığında da fazladan altın alıyorsun ve son olarak aldığın üniteleri aldığın fiyatlarla geri satıp onlardan altın kazanabiliyorsun.
Oyunda bir de eşya mekaniği var ki tahtanın en beklenmeyen sonuçlarını eşyalar oluşturuyor. Bir şampiyonun seviyesiyle veya sinerjileriyle yakalayamadığın gücü, basit birkaç eşyayla yakalayabiliyorsun. Eşyalar oyunda ara ara karşına çıkan botlara karşı yaptığın maçlardan düşüyor veya satın aldığın bir üniteyi satarak üstündeki eşyayı çıkartabiliyorsun. Buradaki asıl olay, eşyalar LoL’deki gibi birleşmiyor. Örnek vermek gerekirse, normalde saldırı hızı sağlayan bir eşya bir büyücüye takıldığında ultisini daha hızlı atmasını sağlayabiliyor. Bu yüzden, olabildiğinde eşyaları kullanmaya çalış, çünkü sana tahtada çok fayda sağlayacaklar.
 

HamzaAykal11

Oduncu
Katılım
2 Eyl 2020
Mesajlar
3
Beğeni
0
Puanları
10
w
ya ben çok uzun süre sonra yazıomda ya ben LoLu kurmaya çalıştığımda güncelleme sunucusu kapalı diyor ne yapmalıyım
 
Üst