Yazım kurallarına savaş açan kuşak "z"

Günlük hayatta dili doğru kullandığınızı düşünüyor musunuz?


  • Kullanılan toplam oy
    3

Raven HelioS

Kömür madencisi
Katılım
22 Ocak 2023
Mesajlar
6
Beğeni
1
Puanları
30
Yazım Kurallarının Önemi

Kısa bir önsöz
Öncelikle belirtmem gerekir ki: yazdığım şeylerin geneli öznel duygularımı içeren deneme türünde bir yazı bütünü olduğunu okurlarımızın unutmaması temennim. Bu konuda uzman değilim benim de bu yazı içerisinde yazım yanlışlarım olabilir, nazik bir ifadeyle yorumlarda belirtirseniz zevkle düzenlerim. Tabii ki yazı içerisinde nesnel bilgilere de yer vereceğimi belirtmek isterim. Bilgilendirme bittiğine göre konuya giriş yapabiliriz.

Konuya giriş

Konu başlığında belirttiğim üzere yeni nesilde özellikle sosyal medyada yazım kurallarında ciddi bir boşvermişlik, ilgisizlik söz konusu.. Bunu neden bu kadar önemli görüyorum ve neden şu anda bu konuya değiniyorum gelin anlatayım:

İnsanları kavramak onlara dokunmak aksiyonlara tepki göstermek için dili kullanır ve buna ihtiyaç duyarız. Günlük hayatımızda ekmek su gibi tükettiğimiz bunların aksine belli bir tüketimden sonra kullanmayı bırakmadığımız bir olgudur dil. İnsanlarla iletişime geçmek için, kalabalıktan bunalıp içini bir kağıda dökmek için, hayvan alemiyle çeşitlik aksiyonlara girmek için dili kullanırız.
Tabii kendimizi doğru bir şekilde telaffuz etmek için dili doğru kullanmamız oldukça önemli. Dili ne kadar iyi tanıyorsak ne kadar iyi kullanıyorsak iletişimimiz de o kadar iyi olacaktır. Karşımızdakini olması gerektiği gibi anlamak karşımızdakine kendimizi olmasını istediğimiz gibi anlatmak için dili efektif kullanmakta çok büyük yarar var.

Peki bunun sosyal medya ile ya da z kuşağı diye adlandırılan nesil ile ne alakası var diyebilirsiniz. Günümüzde neredeyse bütün hayatımızı teknolojik aletler üzerinde yaşıyoruz. Bir insanla konuşabilmek için evine gitmek ya da mektup göndermek yerine telefon veya bilgisayar aracılığıyla saniyeler içerisinde onunla bağlantı kurabiliyoruz, İş başvurusu yapacağımız zaman ofis ofis gezmek yerine öz geçmiş hazırlayıp e-posta üzerinden yetkiliye ulaştırabiliyoruz. Anlaşıldığı üzere teknoloji hayatımızı oldukça kolaylaştırıyor kolaylaştırdıkça da biz insanları tembelleştirmekten öte kalmıyor. Bu tembellik tabii ki yazım diline de yansıyor ve bu sayede özensiz ve yanlış kullanılan kelimeler olarak önümüze çıkıyor. Diğer kuşaklara nazaran z kuşağı da teknolojiyle daha çok haşır neşir olduğundan en çok bu kuşak üzerinde öne çıkıyor.

16023
16024

Sonuç
Kısaca sosyal mecralarda dolaşırken dilimizi düzgün kullanmanın size verebileceği en güzel yanlarından biri : akademik hayatınızda olacaktır. Sınavlarınızda daha başarılı olacak, kariyerinizde daha etkili bir insan olma yolunda sağlam bir adım atmış olacaksınız. İnsanlarla daha etkili bir iletişim kuracak ve kendinizi daha efektif bir şekilde insanların anlamasını sağlayacaksınız.

Yazıyı sıkıcı haber yazılarına çevirmemek adına çok uzatmıyor vermek istediğim mesajı verdiğimi düşünüyorum ve bu sayede yazıyı burada sonlandırıyorum.

Gündelik hayatta sıklıkla yanlış kullanılan bazı kelimeleri derleyip alta bırakıyorum. Göz gezdirip bu sanal tembelliğinizden kurtulabilirsiniz.

-Baya – Bayağı
-Herşey – Her şey
-Orjinal – Orijinal
-Aferim – Aferin
-Çevrimiçi – Çevrim içi
-Çevrimdışı – Çevrim dışı
-Herkez - Herkes
- Bağzı – Bazı
-Hoşgeldin – Hoş geldin
-Hoşbulduk – Hoş bulduk

-Aleyküm selam – Aleykümselam
 
Son düzenleme:

DarkSad

Kaşif
Katılım
30 May 2019
Mesajlar
695
Beğeni
306
Puanları
1,855
"Hoş buldum" yerine "hoş bulduk" olması lazım. "Huş buldum" diye bir şey bulunmuyor.
 

dxxz

Kömür madencisi
Katılım
19 Ocak 2023
Mesajlar
19
Beğeni
1
Puanları
455
"Hoş buldum" yerine "hoş bulduk" olması lazım. "Huş buldum" diye bir şey bulunmuyor.
Sanırım ilk konusunu açacağı için biraz heyecana kapılıp bazı şeyleri görmeyi unutmuş, gördüğünde düzelteceğini düşünüyorum. :)))
 

Raven HelioS

Kömür madencisi
Katılım
22 Ocak 2023
Mesajlar
6
Beğeni
1
Puanları
30
Heyecandan ziyade ilk konunun acizliği ve tam dikkat veremememden kaynaklı sanırım. Çok teşekkürler düzeltiyorum hemen :')
 
Son düzenleme:

EnesBen

Kömür madencisi
Katılım
7 Ağu 2022
Mesajlar
23
Beğeni
9
Puanları
455
Güzel ve yararlı bir konu, başarıların daim olsun dostum.
 
Üst